Thursday, May 14, 2015

Indian Vegetable


野菜ってすばらしい!

天然でこんなにきれいな色と形、
たくさんの栄養、季節にあった効能を備え、

ほとんどは生で食べられるほど、消化にも良く毒素は少なく、

マインドにも優しいサトヴィックな食材。

ベジタリアンになって以来、野菜への関心は止まらないです。

時々、インスタグラムには季節の野菜・果物シリーズを載せていますが、

 この日、普段お世話になっている八百屋で、

いつもにも増して、

夏の野菜くんたちが輝いて見えたので、たくさん写真撮っちゃいました。

なので、ヒンディー語の野菜名も、勉強してみました。


I sometimes post Seasonal Vegetable & Fruits series on my Instagram time to time.
Yesterday, vegetables in the store I usually go looked so glowing, so I took a bunch of pictures!

They just looked so pretty and so fresh! 
Yes, I am a vegetable lover and believe in sattvic (mind friendly) food :)

I must learn more of their Hindi names so I put three names in Japanese, English and Hindi !!
If I am wrong in Hindi, please correct me, friends!
(Buying vegetable is a little bit of Hindi experience, they even tell me the price in Hindi so :)


Clockwise from the top left corner;










トマト - Tomato - टमाटर (Tamaatara)

マンゴー - Mango - आम (Aama)


苦瓜 - Bitter gourd - करेला (Karela)

意外とカレーにしてもおいしいニガウリ^^

ピーマン - Capcicum (Shimla Mirch)

メロン -  Melon - तरबूज (Tarbooz)

長い胡瓜 - Armenian Cucumber - (Kakri)

インゲン - Green bean -फली (Phali)

丸ナス - Brinjel - बैंगन (baiṅgana)


キャベツ- Cabbage - (Pata gobi)

ミント -  Mint -  पुदीना (Pudina) 
Chattoni made of Mint was so delicious!

メロン - Melon - तरबूज (Tarbooz) 

マンゴ - Mango - (Ama)

グリーンココナッツ - Green Coconut -  नारियल (Nariyal)

夏の水分補給にさいこー!天然のポカリ!

太長いウリ科の野菜 -  Bottle gourd - घीया  (Gheeya)

レモン - Lemon - नींबू (Nimbu)

大根 - Radish - मूली (Mooli)

一見きゅうりのような? - Pointed gourd - परवल (Parmal) 
 
My dear friend once made sabgi out of this, and it was soo tasty. This does not exist in Japan.
It looks like cucumber but inside is like okura, that is the best I could describe.
このサブジめっちゃおいしいのです◎

パパイヤ - Papaya - पपीता (Papita)

西瓜 -  Watermelon -  तरबूज (Tarbooj)